Semestern är slut och lösenordsmisären når sin peak. Att komma in i alla system kan te sig hopplöst. Men snart slipper vi kanske alltihopa.
– Tekniken finns, man kan scanna ögon, man kan ha fingeravtryck, säger Alexander Skogberg, User Experience Designer.
Det är augusti och problemen med lösenord blir extra tydliga. Man har glömt, man har stängt ner system man annars låter vara igång, man sitter där med en blinkande markör och ett ilsket rött felmeddelande. (Vi har tidigare skrivit om hur dyrt det kan bli för ett bortglömt lösenord – över 1000 kronor per styck – inUse hjälpte Göteborgs stad med att komma tillrätta med detta.)
Förutom att – ringa servicedesk, tänka igenom vilken av svärfars hundnamn baklänges man var på i ordningen eller nollställa och börja om – så finns det en del knep.
– Exempelvis 1 Password, en populär webbtjänst och app som levererar bra lösenord till alla dina tjänster. Du har ett lösenord för att komma åt alla dina lösenord, säger Alexander Skogberg, User Experience Designer på inUse.
– Du skapar ett konto där och sen lägger du in dina konton. Din Twitter, din Gmail, de har stöd för extremt mycket. När du behöver logga in så gör du det via appen.
Eller så kan man såklart ha vettiga strategier för sina olika lösenord. Man hittar egna mönster eller gör varianter med siffror, man använder specialtecken som betyder nåt för just en själv eller liknande.
Men hela grejen med lösenord är sannolikt på väg ut.
– Det finns tvåfaktorsautenticering, då är man inte beroende att komma ihåg ett lösenord. Som till exemepl när man loggar in med bank-id. Du måste ändå logga in, men det är inte riktigt samma som när du har ett långt och komplicerat lösenord som du kan glömma bort, säger Alexander Skogberg.
Eller närmar vi oss lösningar som känns lite mer science fiction-film? Eller för all del vardag.
...då behöver man inte komma ihåg någonting alls
– Fingeravtryck har verkligen anammats, du kan logga in med ditt fingeravtryck, mobilt bank-id har stöd för det till exempel.
– Tekniken finns, man kan scanna ögon, man kan ha fingeravtryck, och infrastrukturen för det, den finns till viss del nu. Många nya iPhones har fingeravtrycksläsare och vissa Androidtelefoner har det.
– En grej kan vara tvåfaktorsautenticering med fingeravtryck, då behöver man inte komma ihåg någonting alls.
Sen har Skogberg ett tips som går utanför ramarna. Och som kan förenkla en hel del nu på direkten.
– Man se över vad man behöver ha för konton på olika ställen. Finns det kanske nåt du kan avregistrera dig för, man har ju sajnat upp sig på mycket skit genom åren.
Så kontentan: Rensa bort skräpet, använd hjälpmedel och hoppas på framtiden.
Alexander Skogberg, User Experience Designer på inUse.
Läs om Göteborgs stad och hur inUse hjälpte till med lösenordsproblematiken.