I veckan arrangerade tidningen Cap&Design sin konferens Inhousedagen i Göteborg. Konferensen besöks av de som arbetar med grafisk kommunikation, formgivning och illustration. inUse UX Director David de Léon var en av talarna:
– Rubriken för min programpunkt var ”Designa för användning” där jag talade kring hur man med sin design ska förse användare med tillräckliga många ledtrådar för att de ska kunna lista ut vad och hur de ska göra; att designa för användning helt enkelt, berättar David de Léon.
Som designer kommunicerar man med användaren via sin design utan att vara på samma plats som användaren, och dessutom utan att befinna sig i samma tid som dem. Det är en stor utmaning. David de Léon menar att man därför måste fundera redan i förväg över:
1) Vet användaren vad hen ska göra? Och finns det tillräckliga ledtrådar för att lista ut vad man ska göra?
2) Förstår användaren vad som hände? Kan man se vad som hände vid interaktion och vilka ledtrådar kan vi lämna för att de användaren själv ska lista ut vad som hände.
Lättare sagt än gjort. Men ledtrådar finns: Två tips på vägen är att ta bort det som inte behövs och att försöka reducera onödig variation. Ett exempel David tog på scenen var kartan över Londons tunnelbana:
År 1908 låg fokus på proportionella avstånd och förhållande till geografiska landmärken. Kartan år 2012 är anpassad med resenären – användaren – i fokus. Det ska vara enkelt att planera sin resa och man ska snabbt se knytpunkter och få en bra överblick.
Ett tredje sätt är att få delarna i designen att göra mer:
En enkel burk med oliver, men färgen på o:et indikerar också vilken sorts oliv som är i burken dessutom är o:et på etiketten fylld med rött vilket visar att innehållet är fyllda oliver.
Lästips för den som vill lära ännu mer är klassiska ”The Design of Everyday Things” av Donald Norman. Tips från David: Se till att skaffa den nya utgåvan av boken som är revised and expanded. Den andra är ”Designing Visual Interfaces” av Kevin Mullet och Darrell Sano.